Yaban Mersini
Yaban Mersini Nedir?
Yaban mersini, fundagiller (Ericaceae) familyasına ait olan, ılıman iklimlerde yetişen üzümsü bir meyvedir. Bilimsel adı Vaccinium myrtillus olan bu meyve Kuzey Avrupa ve Amerika'nın yanı sıra, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı fundalık ve ormanlık bölgelerinde yetişir.
Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde bolca bulunan yaban mersininin mosi, likapa, ligarba, çalı çileği, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü ve çoban üzümü gibi birçok yöresel ismi vardır. İngilizcede ise blueberry veya bilberry olarak bilinir.
İlk oluştuğunda yeşil renkte ortaya çıkan yaban mersini, olgunlaştıkça mora çalan parlak bir mavi renge dönüşür.
Geleneksel tıpta yaklaşık 1000 yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan yaban mersini, günümüzde de gerek düşük kalorisi gerekse sayısız faydası sayesinde pek çok diyet menüsünün vazgeçilmezidir. Birçok farklı hastalığa çare olabilmesi sayesinde de düzenli tüketimi doktorlar tarafından önerilmektedir. İçeriğindeki yoğun vitamin, mineral, lif ve antioksidan sayesinde superfood yani süper besin olarak da bilinmektedir. Faydaları saymakla bitmez. Çiğ ya da kurutulmuş halde tüketilebildiği gibi, aynı zamanda çayı yapılabilir, kek ve salata gibi tariflere katılabilir ve reçel haline getirilebilir.
Yaban mersini, kurutulmuş halde tüketildiği zaman en sağlıklı kuru meyve çeşitlerinden bir tanesidir.
Yaban Mersini Kaç Kaloridir?
Yaban mersini, düşük kalorisi sayesinde pek çok diyet menüsünün vazgeçilmezi olmuştur. 100 gram yaban mersini 57 kaloridir (kcal). 100 gram yaban mersininin içinde 14,49 gram karbonhidrat, 0,33 gram yağ, 0,74 gram da protein bulunmaktadır. İçeriği vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E ve K vitaminlerini içermektedir. Günde 100 gram yaban mersini tüketmek, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 12'sini, günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 4'ünü, günlük K vitamini ihtiyacının ise yüzde 18'ini karşılar.
Yaban mersini aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi mineraller de içermektedir. 100 gram yaban mersini tüketmek günlük manganez ihtiyacının yüzde 16'sını karşılar.
100 gramının yüzde 84'ü su olan ve düşük şeker oranı içeren yaban mersini, bu sayede birçok diyet menüsünde de kullanılır. Düşük kalorisine rağmen 100 gramında 2,4 gram sağlıklı lif bulunmaktadır. Bu sayede de sizi tok tutarak kilo vermenize yardımcı olur. Meyve lifli olduğu için bağırsakları çalıştırır, kabızlık karşıtıdır.
Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?
Yaban mersini çiğ, kuru meyve, çay veya reçel şeklinde tüketilebilir. Kek ve salata gibi tariflere eklenebilir. Çiğ halinin raf ömrü 7-10 gün arasındadır. Kurutulmuş halinin raf ömrü daha uzundur ve bu sayede tüketim kolaylığı sağlar. İçeriği en zengin kuru meyve çeşitlerinden biridir.
Yaban Mersini Faydaları
Yaklaşık 1000 yıldır geleneksel tıpta kullanılmakta olan yaban mersininin sayısız faydası vardır. Düşük kalorisine rağmen vitamin, mineral, lif ve antioksidan bakımından zengin olması sayesinde superfood yani süper besin olarak da anılır ve en faydalı besinler listelerinde her zaman en üst sıralarda yer alır. Günde yalnızca 100 gram tüketerek, siz de vücudunuzu birçok hastalığa karşı koruyabilirsiniz. Yaban mersinin faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:
1- Göz sağlığı
Yaban mersini, düzenli tüketildiği takdirde çeşitli görme bozukluklarına ve göz rahatsızlıklarına iyi gelir. Göz yorgunluğu, miyopluk, katarakt, glokom, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozuklukları (Diyabetik retinopati), gece körlüğü gibi rahatsızlıklara iyi gelen yaban mersini, aynı zamanda gece görüşünü arttırır ve retinayı güçlendirir. Görme kaybını önler.
2- Kalp sağlığı
İçeriğindeki lif ve antioksidanlar sayesinde, kötü kolesterol olarak da bilinen kandaki LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir. Bu da, düzenli olarak yaban mersini tüketenleri kalp hastalıklarına karşı korur. Damar elastikliğini arttıran yaban mersini, bu sayede damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi sorunların riskini azaltır. Pıhtılaşmayı azaltır ve damar sertliği oluşumunu engeller.
3- Hazımsızlık
Yaban mersini kabızlık, bulantı, mide krampları ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını önler. Yüksek lif oranı sayesinde sindirim sistemini düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda sindirimi hızlandırır. Doyurucu özelliği sayesinde tok tutar, aynı zamanda içerdiği antioksidanlar ile obeziteye karşı da etkili olur. Çay halinde tüketildiğinde ishal giderici özelliği olduğu da gözlemlenmiştir.
4- Şeker hastalığı
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, yaban mersininin özellikle şeker hastalığının ilk safhalarında hastalığı önleyici ve yatıştırıcı etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda içerdiği düşük şeker oranıyla, tatlı bir şeyler tüketmek isteyenlere az şekerli bir alternatif sunar. Kan şekerini düzenler.
5- Böbrek sağlığı
Yaban mersini, böbrek dostu olarak nitelendirebileceğimiz besinlerin başında yer alır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde böbrek hasarını önler ve böbrek yetmezliği riskini kayda değer oranda düşürür. Aynı zamanda idrar yollarını bakterilerden temizler ve idrar yolu enfeksiyonu olarak da bilinen sistit hastalığını önemli ölçüde önler. Böbrekte doku kaybına sebep olabilen sistit, özellikle kadınlarda sıkça görülen ve önlem alınması gereken bir hastalıktır. Bol bol yaban mersini tüketmek, bu hastalığa yakalanma riskini düşürür.
6- Vücut Direnci
İçeriğindeki yoğun C vitamini oranı ve antioksidanlar sayesinde vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendiren yaban mersini, vücudu hastalıklara karşı korur. Antioksidanlar, serbest radikal olarak bilinen ve hücrelerinize zarar veren kararsız moleküllere karşı vücudunuzu koruma özelliğine sahiptir. Yaban mersini, antioksidanlar açısından en zengin meyvelerden bir tanesidir. Aynı zamanda HIV virüsünden kaynaklanan hastalıkların tekrar etmesini de engelleyici özelliği bulunmaktadır.
7- Beyin Sağlığı
A, B, C, E, K vitaminleri ve kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko gibi mineraller içeren yaban mersini, bu zengin içeriği sayesinde beyin hücrelerini ve sinirlerini korur. Hafızayı güçlendirici etkileri olan yaban mersini, Alzheimer gibi hastalıklara karşı etkilidir. Aynı zamanda çocuklarda zeka geliştirici etkileri bulunmaktadır. Bu açıdan somon, yumurta, yulaf gibi besinlerle benzer özellikler taşıdığı gözlemlenmiştir.
8- Doğal Antidepresan
Enerji metabolizmasını düzenleyen yaban mersininin sakinleştirici özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden de doğal bir antidepresan olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra kadınlarda özel günlerin etkisini azaltma ve düzenleme konusunda da etkilidir.
9- Kanser
DNA hasarını engellendiği gözlemlenen yaban mersininin, bu sayede kansere karşı tedaviye yardımcı olabileceği belirlenmiştir. İçerdiği yüksek antioksidan oranı sayesinde DNA hasarını önleyen yaban mersininin içindeki en güçlü antioksidan, antosiyanin adıyla bilinen maddedir. Pek çok faydası olan bu madde, özellikle bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri etkin hale getirir. Yaban mersini aynı zamanda kansere karşı koruyan ellagik asit bakımından da zengindir.
10- Güçlü Kaslar
Yapılan araştırmalara göre yaban mersini, özellikle düzenli spor yapan insanlarda spor sonrası oluşan kas ve eklem ağrılarını önlemek konusunda da etkilidir. Kaslarda oluşan hasarları engelleyen yaban mersini sayesinde spor sonrası ağrılarınızı daha hızlı bir şekilde atlatabilir ve sahalara daha hızlı dönebilirsiniz.
Yaban Mersini Fiyatlar
Yaban mersininin besin içeriği, fiyatlarıyla karşılaştırıldığında oldukça zengindir. Onlarca kuru meyve çeşidini sizlere ulaştıran Ünal Kuruyemiş'te, yaban mersini ürünleri de mevcuttur. 250 gramlık paketteki kurutulmuş yaban mersinini, internet sitemizden satın alabilirsiniz.