FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Filtre Kahve Çeşitleri ve Özellikleri

Filtre kahve çeşitleri hemen hemen herkesin ortak ve vazgeçilmez tutkusu. Sıcak ya da soğuk, sütlü ya da sade, aromalı veya aromasız olarak tüketilebilen filtre kahve, önceden sadece sabahlarımızı güzelleştiren ve daha güler yüzlü günaydınlara sebep olan bir içecekken artık birçoğumuz için gün içinde de sıklıkla tüketilen bir içecek!

 

Filtre Kahve Nedir?

Kahve çekirdeklerinin öğütülmüş haline filtre kahve denmekle birlikte; filtre kahve kelimesi bir çeşit damla demleme yöntemi olarak da kullanılıyor. Filtre kahveler suyun filtre içindeki öğütülmüş kahveye dökülmesiyle hazırlanıyor. Filtre kahve yapımında kullanılan çekirdekler genellikle orta kalınlıkta çekilip, tercih edilen demleme yöntemine uygun olarak kalın ya da ince olarak da elde edilebiliyor.

 

Öğütülmüş kahve çekirdeklerine dökülen su, çekirdeklerde bulunan yağ asitlerini ve aromayı alarak enfes bir kahveye dönüşüyor.

 

Filtre Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Kahve çeşitlerinin tat farklılığı, kahve bitkisinin yetiştirildiği bölgeye, toprağa ve çekirdeğin kendine özgü aromasına göre şekilleniyor. Filtre kahve çeşitlerinin isimlendirilmesinde ise kahve çekirdeklerinin yetiştirildikleri bölgeler ön plana çıkıyor.

 

Brezilya Kahvesi

Kahve çekirdeği üretiminde dünya birincisi olma özelliğini yıllardır sürdüren Brezilya, tarçın notalarına sahip ve asidite oranı düşük kahve çekirdekleri üretimiyle tanınıyor.

 

Dünyada en çok sevilen ve tercih edilen filtre kahve çeşitlerinden bir tanesi olan Brezilya kahvesi, yumuşak içimli bir kahve. Ülkenin dört farklı bölgesinde yetişen bu kahve, genel olarak fındık aromasına sahip hafif bir lezzet sunuyor.

 

Kolombiya Kahvesi

Kolombiya kahvesi, en çok tercih edilen filtre kahve çeşitlerinden bir tanesi. Asidite oranı orta seviyede olan bu kahve aromatik olarak çikolata, fındık ve meyve notalarını sevenleri ile buluşturuyor. Kahve üretiminde dünyada ikinci sırada yer alan Kolombiya’da üretilen bu kahve, ülkenin üç farklı bölgesinde üretiliyor. Üretimin yapıldığı bölgeye göre farklı bir aromaya sahip oluyor.

 

Ülkenin kuzeyinde yetiştirilen kahve çekirdeklerinde çikolata ve fındık notaları ağırlıktayken, merkez bölgede yetiştirilen kahve çekirdeklerinde meyve notaları ağırlıkta. Güney bölgesinde yetiştirilen filtre kahve çeşidinde ise narenciye notaları daha baskın bir şekilde gözlemleniyor.

 

Guatemala Kahvesi

Guatemala, dünya kahve üretiminde onuncu sırada yer almasına rağmen Guatemala kahvesi, özellikle filtre kahve dendiğinde akla ilk gelen kahvelerden biri. Kakao veya baharat aromalarını sevenler için öncelikli tercih olan Guatemala kahvesi, yumuşak içimli hafif bir kahve.

 

Farklı filtre kahve çeşitlerine açıksanız Guatemala kahvesinin çikolata, fındık ve acı kakao tatlarını deneyimlemek isteyebilirsiniz.

 

Kenya Kahvesi

Sönmüş yanardağların toprağı mineral açısından zenginleştirdiği Kenya’da A, PB ve AA olarak bilinen üç farklı Kenya kahvesi üretiliyor.

 

Kahve uzmanları tarafından en iyi kahve olarak değerlendirilen narenciye notalarına sahip AA kahvesinin keskin bir tadı var ve asiditesi yüksek bir kahve olarak biliniyor.

 

Etiyopya Kahvesi

Kahve, Afrika iklimini seven bir bitki ve Afrika, tarihi boyunca çok lezzetli kahvelerin üretildiği bir yer. Kahve açısından Afrika’nın merkez ülkelerinden bir tanesi olan Etiyopya’da üretilen Etiyopya kahvesi, en lezzetli filtre kahve çeşitlerinden bir tanesi.

 

Etiyopya kahvesi; çiçek, çay ve meyve notalarına sahip Yirgacheffe, badem ve meyve notalarına sahip Sidamo ve çiçek ile meyve notalarına sahip Limu olarak üçe ayrılıyor. Yirgacheffe tatlılığı, Sidamo içme hafifliği ve Limu düşük asidite oranı nedeniyle tercih ediliyor.

 

Endonezya Kahvesi

Dünya kahve üretiminde dördüncü sırada bulunan Endonezya’nın ürettiği filtre kahve, asidite oranı orta dereceli bir kahve. Çikolata ve meyve notalarının baskın olduğu Endonezya kahvesi, halihazırda dünyada en çok tercih edilen filtre kahvelerin başında geliyor.

 

Endonezya’da üretilen ve hafif toprak notalarına sahip olan Sumatra da dünyada en çok tercih edilen filtre kahvelerden bir tanesi.

 

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre kahve yapımı elektrikli kahve makinelerinde kağıt ya da metal filtre kullanılarak tamamlanabiliyor. En yaygın demleme yöntemi French press olmakla birlikte filtre kahve yapımında American press, syfhon, chemez, V60 ve aeropress gibi yöntemler kullanılabiliyor.

 

Metal filtre kullanımında filtreden sızma yaşanmaması için kahve çekirdekleri daha kalın öğütülüyor. Kağıt filtre ile filtre kahve yapımında ise daha ince öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılarak lezzetli bir kahve deneyimi sunuluyor.

 

French Press Filtre Kahve Tarif

Kahve yapımına geçmeden önce şu dört noktaya dikkat edilmeli:

 

  1. French press aparatı, sıcak su ile çalkalanmalı ve filtre kahve, soğuk ekipmanlar ile yapılmamalı.
  2. Filtre kahve yapımında kaynar su kullanılmamalı. 100 dereceye ulaşmış kaynar suyu hemen kullanmak kahvenin yanmasına ve güzel aromanın yerini acı bir tada bırakmasına sebep oluyor. Kaynamış su, ağzı açık şekilde oda sıcaklığında bir dakika bekletildikten sonra kullanılabilir. Böylece kahve için hazırlanan suyun sıcaklığı ideal seviyeye (90-95°) düşmüş oluyor.
  3. Ne kadar çok kuru kahve kullanılırsa ortaya çıkan kahve o kadar acı oluyor. Orta sertlikte bir filtre kahve elde etmek için 7 gram öğütülmüş kahve çekirdeği 125 ml su ile demlenebilir. Tercihe göre kuru kahve miktarı azaltılarak daha hafif ve arttırılarak daha sert bir kahve elde edilebilir. Daha yumuşak bir içim deneyimi için French presse süt ilave edilebilir.
  4. French presste filtre kahve yapımı için kullanılacak kahve çekirdekleri kalın öğütülmüş olmalı.

 

Şimdi de adım adım French press ekipmanı ve yöntemiyle filtre kahvenin nasıl hazırlandığını anlatalım:

  • Kahve suyunu kaynatıp ağzı açık bir şekilde oda sıcaklığında bir dakika bekletin.
  • French press ekipmanınızı ve fincanlarınızı sıcak sudan geçirin.
  • Sizin için ideal olan filtre kahve miktarını French presse ekleyin.
  • Sıcak suyun yarısını öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerine dökün. On beş saniye bekledikten sonra bir dakika boyunca kahvenizi hızlı bir şekilde karıştırın.
  • Kalan suyu, kabarmış filtre kahvenizin üzerinde yavaş yavaş gezdirin ve kahvenizi son kez karıştırın. French pressiniz ile süzme işlemini başlatmadan önce dört dakika bekleyin. Daha sonra kahvenizi süzmek için acele etmeden French pressinizi bastırın.

 

Muhteşem filtre kahveniz hazır, afiyet olsun!

 

Filtre Kahve Faydaları

 

Endüstriyel işlemlerden geçen granül kahvelere göre daha sağlıklı olduğu son yıllarda defalarca kanıtlanan filtre kahveler, bu yönüyle de kahve severlerin tercihi olabiliyor.

 

Beyin fonksiyonlarının hızını arttırmak, yağ yakmaya yardımcı olmak, enerji vermek, tip 2 diyabet riskini azaltmak, insanları alzheimera karşı korumak, karaciğerin fonksiyonlarını korumak ve siroz ile depresyon riskini azaltmak filtre kahvenin özellikleri ve faydaları arasında yer alıyor.

 

Aynı zamanda çok değerli bir besin deposu ve antioksidan olan kahve, bu özelliğiyle klasik diyetlerin değişmez bir parçası.

 

Filtre Kahve Kaç Kalori?

Kahvenin bilinen tüm özelliklerini taşıyan filtre kahvelerin besin değeri ve kalori miktarı hesaplanırken şekerli ya da sütlü olmaları da dikkate alınmalı.

 

Şekersiz filtre kahve dikkate alınarak yapılan filtre kahve kalori hesaplamasında yaygın olarak şu sonuçlara ulaşılıyor:

 

  • Bir küçük fincan kahve 2 kalori.

 

  • Bir orta boy fincan kahve 2 kalori.

 

  • Bir büyük fincan kahve 3 kalori.

 

Şeker ve süt eklenerek yapılan filtre kahvelerdeki kalori miktarı 12 kaloriden 24 kaloriye kadar çıkabiliyor.

 

 

En İyi Filtre Kahve Hangisi?

Filtre kahve önerileri, tavsiye istediğiniz kişinin tecrübelerine ve kahvelere dair uzmanlığına göre değişebilir. Fakat filtre kahve önerileri genel olarak üç kategoride yapılıyor.

 

Afrika kahveleri: Kenya, Etiyopya ve Tanzanya’da yetiştirilen Afrika kahveleri, meyve aromalarını seven kişilerin favori filtre kahvesi olabilir. Limon, bergamot, portakal ya da böğürtlen aromaları denenebilir.

 

Orta Amerika kahveleri: Kosta Rika, Meksika ve Guetamala’da yetiştirilen Orta Amerika kahveleri, daha çok bal, esmer şeker ve kakao tadından hoşlanan kişilere hitap ediyor.

 

Güney Amerika kahveleri: Brezilya, Kolombiya ve Peru’da yetiştirilen Güney Amerika kahveleri, Türkiye’de en çok tercih edilen filtre kahvelerden. Türk kahvesi de sıklıkla Brezilya’dan gelen çekirdeklerle hazırlandığı için aslında hepimiz Güney Amerika kahvelerine aşinayız!

 

En iyi filtre kahve seçiminde her ne kadar kahve çekirdeklerinin tazeliği ve kalitesi, kahvenin kavrulma profili, kahve çekirdeklerine uygulanan öğütülme ve demleme işlemlerinin doğru şekilde uygulanmış olması önem taşısa da damak tadı etkeni en önemli etken. Bu nedenle en iyi filtre kahveye karar vermeden önce olabildiğince çok filtre kahve çeşidi denenmeli diyebiliriz.

 

Filtre Kahve Fiyatları

Kahve çekirdeğinin kalitesi, filtre kahve fiyatlarındaki belirleyici unsur olarak biliniyor. Kilosu ortalama 100 Türk lirasından başlayan filtre kahve çekirdeği fiyatları, bazı özel kahve çekirdeği türlerinde on binlerce liraya çıkabiliyor. Evlerinizde yapabileceğiniz filtre kahveler için ise tercihinize bağlı olarak oldukça uygun fiyatlara lezzetli sonuçlar elde etmeniz mümkün.

Whatsapp