FRANCHISE BAŞVURU FORMU

Erik Kurusu Çeşitleri

 

Geçmişten günümüze meyve tüketimi insanların vitamin, mineral ihtiyaçları için elzemdir. Her ne kadar gelişen teknoloji ve tarımda seraların artmasıyla birlikte yılın her dönemi taze meyvelere erişim mümkün olsa da, eski insanlardan gelen bir teknik bu ihtiyaçları organik ve sağlıklı bir yoldan gidermenizi sağlar. Uzun süreler bozulmadan ve besin içeriğini kaybetmeden meyveleri saklamamızı sağlayan bu teknik meyvelerin kurutulmasıdır. Fermantasyon işlemine tabii tutulmadan güneşle kurutulan meyveler, besin içeriklerini, lezzetlerini koruyan ve tatları kimi zaman içerisindeki suyun buharlaşmasına bağlı olarak çok daha güzelleşmiş ürünler elde edilir.

Kuru meyveler, içerisinde var olan vitamin ve minerallerin daha konsantre hale getirilmiş halidir. Kuru meyve çeşitleri içeriğinde bulunan yüksek su miktarının yapay veya doğal yollarla azaltılması ile elde edilir. Erikler olgunlaştıktan sonra hasadı yapılır ve doğal ortamlarda güneşe serilerek kurutulur. Bir diğer kurutma yöntemi ise kurutma fırınlarının kullanılmasıdır. Erik kurutma işlemi çekirdekli veya çekirdeksiz olarak yapılabilir. Çekirdekli yöntemde erikler yıkandıktan sonra güneş altında bırakılır.

Çekirdeksiz yöntemde ise bir bıçak yardımıyla çekirdekler çıkarıldıktan sonra kurutma işlemine geçilir. Meyve kurutma makineleri her ne kadar maliyetli bir yöntem olsa da zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Ayrıca kurutma için elverişli olmayan nemli bölgelerde başarılı kurutmayı olanaklı kılar. Kurutma işlemi sırasında C vitamini hariç tüm vitamin ve mineraller korunur.

Kurutma yöntemiyle, çeşitli çalı meyveleri, elma, armut, ayva, üzüm, gibi neredeyse her türlü meyvenin kurusu yapılabilir. Ancak bu kuru meyve çeşitleri arasında en popüleri erik kurusudur. Buna bol lifli ve pektinli yapısının neden olduğu söylenebilir. Erik gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Erik çeşitlerinden de daha yaygın olarak kurutulanı mürdüm eriğidir. Mürdüm eriği halk arasında kara erik, bardak erik veya japon eriği olarak da adlandırılır.

 

Şifa Kaynağı Erik Kurusu

Mürdüm eriği kurusu Türk ve Osmanlı mutfağının da vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle Osmanlı mutfağında kullanılan çeşitli kuru meyve çeşitlerinin önde gelenlerindendir. Yemeklere ekşi tatlı bir aroma vererek zenginleştirir. Yemeklerin yanı sıra saray mutfağında hoşaf, şerbet gibi içecekler içerisinde kullanıldığı da bilinir. Günümüzde ise atıştırmalık ve ara öğünlerde ani acıkmaların önüne geçebilecek bir besindir. Çocuklarınıza, misafirlerinize sağlıklı ikramlıklar olarak evlerde yer alır. Kolesterol, istenmeyen kilolar, sivilce gibi çeşitli problemlere neden olabilecek abur-cubur kültürünün yerine en güzel atıştırmalık alternatifidir. Ceviz, badem, kaju gibi kuruyemişlerle sağlıklı atıştırmalık eşleştirmeleri yapılabilir.

 

Erik Kurusu Faydaları

Vitamin ve mineraller bakımından zengin olan erik kurusunun faydaları şöyledir:

  • Yüksek oranda potasyum (K) içeriği sayesinde kalp ve beyin hastalıklarını önleyici niteliktedir. Gün içerisinde tüketeceğiniz bir miktar kuru erik ile olası kalp rahatsızlıklarından korunmuş olursunuz. Günlük olarak erik kurusu ile potasyum ihtiyacının %25-27'sini karşılamış olur.
  • Potasyum içeriğinin yanı sıra yüksek oranlarda vitamin D ve kalsiyum içeriği sayesinde özellikle kadınlarda oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu niteliktedir. Özellikle ileri yaşlarda oluşabilecek osteoporoz hastalığından koruyucu olacaktır. Hamilelik döneminde ise kaybedilen kalsiyum kaynaklarını tamamlar. Yine kadınlarda adet düzenleyici etkisinin de olduğu bildirilir.
  • A vitamini bakımından da zengin olan erik kurusu, bu vitamin sayesinde göz kusurlarının önüne geçer ve görüş kalitenizi artırır. Bir erik kurusu ile günlük A vitamini ihtiyacının %2-4 'ünü karşılamış olur.
  • Yüksek oranda B ve K vitamini de içerir. Zihin sağlığı ile ilişkilidir. Beyni stresten korur ve hafızanın güçlenmesini sağlar. Bir kase erik kurusu günlük K vitamini ihtiyacının tamamına yakınını, yaklaşık %86-88'ini karşılayabilir.
  • En bilinen yönü olan sindirim sistemi ve bağırsak hareketliliğini arttırması ise lifli yapısından ve sorbitol içeriğinden kaynaklanır. Sorbitol bağırsak hareketliliğini artıran laksatif etkiye neden olur. Erik kurusu sayesinde bağırsak hareketleri düzene girer ve kabızlık, hazımsızlık azalır. Bu özelliği sebebiyle de diyetlerin vazgeçilmez bir ara öğünüdür. 100 gr kadar erik kurusu günlük lif ihtiyacının %5-6'sını karşılar.
  • İçeriğinde bir diğer önemli bileşik demirdir. Kansızlık ve demir eksiliğine bağlı olarak oluşan saç dökülmelerinde vazgeçilmez bir destekleyicidir.
  • Saç ve cilt sağlığı için vazgeçilmezdir. Cilt yaşlanmasının önüne geçer.
  • Antioksidan içeriği yüksek ve beta karotenden zengindir. Kanserli hücrelerinin yerleşimini engelleyicidir.
  • Gündüzleri kahvaltıda tüketilen bir miktar erik kurusu ile güne zinde başlayabilirsiniz. Beden yorgunluğunun önüne geçer.
  • Tip 2 diyabete karşı faydalıdır, erik kurusu düşük glisemik indeksli besinler kategorisinde yer alır. Böylece kan şekerindeki ani dalgalanmaları engeller.

 

Erik Kurusu Kaç Kalori?

Kuru erik özellikle lifli yapısı ile sindirim sistemi üzerindeki pozitif etkileri sebebiyle diyet ürünü olarak da tercih edilebilir. Yanı sıra çok fazla şeker içermemesi, mayhoş bir tadının olması da erik kurusunu öğün arası atıştırmalıkları olarak tercih edilmesini sağlar. Bu pozitif özellikleri yanında kalori miktarlarını da göz önüne almak gerekirse bir kuru erik (10gr) yaklaşık 26-28 kalori, bir avuç kuru erik ise 70 ile 78 kalori arasında değişir.

100gr erik kurusu ise 240,4 kaloridir. Diyet yapanlar için oldukça uygun olan erik kurusunun yağ miktarı 0.4- 0.6 gram arasında değişir. Tam fayda elde edilebilmesi için günde 5 - 10 adet kuru erik tüketilmesi önerilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise tüketiminde aşırıya kaçılmamasıdır. Aşırıya kaçılması halinde ishal, şişkinlik ve kan şekeri yükselmesi gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bir diğer husus ise böbrek hastalarının da oksalattan zengin erik kurusunu tüketmemeleri gerektiğidir.

 

Erik Kurusunun Besin Değerleri

 

Yapısında zengin vitamin, mineral bulunduran erik kurusunun 100 gr'ında şu besin değerleri bulunur:

Protein: 3,5 g

Yağ: 0,6 g

Kalori: 240,4 kcal

Lif: 13,4 g

Vitamin A: 259 µg

Vitamin C: 18,7 mg

Vitamin B3: 1,9 mg

Sodyum miktarı:12 mg

Kalsiyum miktarı: 76 mg

Magnezyum miktarı: 47 mg

Demir miktarı: 2,3 mg

Fosfor miktarı: 134 mg

 

Erik Kurusunu Kullanabileceğiniz Alternatif Yollar

 

  1. Kaynatarak hoşaf yapılabilir ve yemeklerin yanında servis edilebilir.
  2. Çeşitli tatlı ve kekler içerisinde kullanılarak doğal şekerinden faydalanılabilir.
  3. Diyet yapan kişiler ara öğünlerinde veya kahvelerin yanında şekerlemeler yerine tercih edilebilir.
  4. Bitki çaylarına katılabilir.
  5. Müsli, yulaf, tahıl gevreği gibi karışımların içerisinde kullanılabilir.
  6. Çocuklarda ise yoğurt içerisine ufalayarak veya sevdiği tatlılar içerisinde tüketmesi sağlanabilir.

 

Erik Kurusu Fiyatları

 

Yaklaşık 64 yıldır kuruyemiş ve kuru meyve sektöründe bulunan Ünal kuruyemiş tecrübe ve birikimleri ile ürünlerini makul fiyatlarla Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırır. Kolayca sipariş verebileceğiniz ürünler en doğal ve kaliteli haliyle, uygun fiyatlarla sizlere sunulur. Erik kurusu fiyatlarına baktığımızda bu derece sağlıklı ve vitamin deposu bir ürüne karşılık oldukça uygun olduğu görülür. Arzu ettiğiniz şekilde tariflerde kullanabileceğiniz veya atıştırmalık olarak tadabileceğiniz çekirdeksiz erik kurusu çeşitlerini Ünal kuruyemiş sayfasından güvenle satın alabilirsiniz.

 

İç rahatlığıyla tüketebileceğiniz katkısız, doğal koşullarda kurutulmuş erik kurusu gramaj paketlerine göre farklı fiyatlarla beğeninize sunulmuştur. Ünal kuruyemiş sayfasından alışverişinizi perakende veya toptan olarak yapabilirsiniz. Verdiğiniz siparişler ürün hassasiyeti dikkate alınarak özenle paketlenir ve ürününüz en kısa sürede sizlere teslim edilir. Ara öğünleriniz için veya atıştırmalık, ikramlık olarak yanına alacağınız diğer kuruyemiş ve kuru meyve seçeneklerine de göz atmanızı öneririz.

Whatsapp